HISTORIE

Hoe het begon

1923-1971 Vele Bolswarders leerden de zwemkunst in Zwemschool Bolsward aan de Snekervaart. Dit natuurbad stamde uit 1923, had houten randen en houten kleedhokjes aan de wal. Sluiting van dit bad vanwege de hygiëne bracht de Bolswarders in actie. Een succesvolle inzamelactie in 1971, onder de Bolswarder bevolking, leverde meer op dan verwacht. Besloten werd om bij de geplande buitenbaden ook een overdekt bad neer te zetten. Een besluit van grote betekenis. Dit instructiebad heeft ongetwijfeld veel bijgedragen tot het succes van de zwemclub.

1972-1993 Op 29 april 1972 worden de buiten baden en het overdekte zwembad geopend. Er wordt tevens aansluiting gezocht bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Op 19 juni van dat jaar schrijft het bondsbestuur dat de Zwemclub Bolsward wordt toegelaten tot de KNZB. De jaarlijkse Heamiel-zwemwedstrijd in het 50-meter buitenbad werd in Bolsward al gauw een nostalgisch evenement. Het overdekte zwembad bleek echter te klein voor het houden van wedstrijden. Het trainen in een volwaardig 25 meter wedstrijdbad, voor alle doelgroepen, bleek realiteit te worden. Toen in 1993 de eerste paal voor het huidige overdekte zwembad de grond in ging.

1994-2021 In het voorjaar van 1994 konden de eerste officiële thuiswedstrijden gehouden worden.

Toen bleek ook meteen dat het Bolswarder zwembad voor veel zwemmers een snel bad is. Ook de waterpolo groeide weer, men hoefde immers niet meer voor thuiswedstrijden uit te wijken naar Sneek.

Mochten jullie nog leuke foto’s hebben van het zwembad, dan kun je deze mailen naar info@zwembadbolsward.nl