Op de bres voor het behoud van Vitaloo

Nore, Esmée, Zora en Anna-Roos met de ingezamelde flessen en handtekeningen. (© Foto: Petra Kroon.)

Op de bres voor het behoud van Vitaloo | Bolswards Nieuwsblad

 24 september 2020 om 08:45 uur

BOLSWARD Het is vlak na het middaguur als zaterdag een groep van vier meiden aankomt bij zwembad Vitaloo in Bolsward. En ze komen niet met lege handen. Integendeel. Grote vuilniszakken gevuld met lege flessen slepen ze naar binnen. En, minstens zo belangrijk, een lijst met handtekeningen. ,,Het zijn er sowieso meer dan honderd!”, zegt één van hen enthousiast. Een snelle natelling leert dat het er 111 krabbels van betrokken Bolswarders op de lijsten staan.

Nore, Esmée, Zora en Anna-Roos besluiten in actie te komen als ze horen van de dreigende sluiting van het Bolswarder zwembad. ,,Mijn beppe zwemt hier vaak”, legt laatstgenoemde uit. Of: ,,Mijn broertje moet zijn diploma hier nog halen.”

Onbewust vatten de vier kernachtig samen waar het op die zaterdag over gaat. De Stichting Ons Zwembad en de Zwem-en Poloclub Bolsward (ZPC) organiseren die dag namelijk een 24-uursactie. Een etmaal lang is Vitaloo geopend, beginnend om middernacht van vrijdag op zaterdag. Tineke Breeuwsma, woordvoerder namens de stichting, spreekt van een ,,mooie sfeer”, als de eerste zwemmers om 12 uur ‘s nachts het water induiken. ,,Het was heel gezellig. Er waren veel mensen.”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffernande.teernstra%2Fvideos%2F3390933510989144%2F&show_text=0&width=267

Anna-Gré Idsinga knikt instemmend. De hoofdtrainster van de selectiezwemmers is mede-initiator van de actie. Er moest iets gebeuren, zo verwoordt ze de gedachte binnen de club. ,,Er waren veel ideeën, maar uiteindelijk hebben we hier voor gekozen. Maarten van der Weijden heeft ooit in z’n eentje 24 uur gezwommen. Dat wilden wij ook, maar dan wilden we het wel breder trekken. Voor alle doelgroepen.”

Het is inmiddels half één ‘s middags. Trainster Anna-Gré Idsinga is dan nog niet naar huis geweest en niet veel later komen ‘haar’ zwemmers het bad binnen. Zo wisselen de verschillende doelgroepen elkaar de hele dag af.

Nachtzwemmers, trimzwemmers, vrijzwemmers, RES-zwemmers, wedstrijdzwemmers, waterpoloërs en discozwemmers vullen verdeeld over 24 uur het bad. Om maar aan te tonen wie er allemaal gebruik maken van Vitaloo, zo is de achterliggende gedachte. Een kleine 400 doen mee aan de actie, nog eens 130 toeschouwers komen langs.

Als de wedstrijdzwemmers net van het startblok zijn, komen de vier meiden terug. Ze hebben net de flessen ingeleverd en bezorgen keurig het opgehaalde geld bij Tineke Breeuwsma, die het dankbaar in ontvangst neemt.

,,We wilden het zwembad nog eens extra in de spotlight zetten. Hoeveel het hier bruist”, is haar uitleg over de actie. ,,En de mensen bewust maken hoeveel er gebruik van gemaakt wordt.”

Een dag eerder zijn afgevaardigden van de raadsfracties langs geweest. Die timing is allemaal bepaald niet toevallig: vanavond (donderdag) wordt gestemd over de toekomst van Vitaloo. Het collegevoorstel zoals het nu voorligt pleit voor sluiting van het bad, maar als het aan de actievoerders ligt is dit -uiteraard- uit den boze.

Breeuwsma houdt een positief gevoel over aan het bezoek van de raadsleden. ,,De meesten waren begaan met het zwembad. We hebben het plan gepresenteerd dat Optisport (de huidige exploitant, red) en Ons Zwembad hebben opgesteld. Dat plan was er al langer, maar er is binnen de gemeente iets niet goed gegaan met de verspreiding, want de meesten waren niet goed op de hoogte.”

,,Sluiten is voor ons geen optie”, gaat Breeuwsma verder. ,,Bolsward is de tweede stad van Súdwest-Fryslân. Een stad met veel potentie die wil doorgroeien naar 12.000 inwoners. Dan moet je geen voorzieningen als deze schrappen.”

Idsinga benadert het vanuit sportief oogpunt: ,,Wij hebben ook recht om te sporten”, is haar overtuiging. ,,Dat geldt ook voor het leszwemmen en voor de ouderen die hier komen.”

,,Wij willen dat de gemeente ons fundament opnieuw verstevigt. Dat zij aangeeft ‘wij staan achter jullie’. Want eenmaal weg is weg”, besluit Breeuwsma.

Vanavond politiek besluit. Hoe liggen de verhoudingen?

Vanavond staat het punt over het al dan niet behouden van Vitaloo op de raadsagenda in Súwest-Fryslân. Wethouder Gea Wielinga heeft het contract met beheerder en huurder Optisport opgezegd en wil het gemeentelijke bad per 1 januari dichtgooien. Om twee redenen: Vitaloo trekt te weinig bezoekers en Súdwest heeft overcapaciteit aan zwembaden en wil snijden. Onderzoek wijst uit dat Vitaloo alleen kan blijven bestaan als de gemeente er geld inpompt, er is geen exploitant te vinden die het zonder subsidie kan.

Daar wordt vanavond over gestemd en dat lijkt op voorhand een spannende stemronde te worden. Er zijn 37 raadsleden. Als de coalitiepartijen (CDA, VVD, GroenLinks en D66) allen voor stemmen, haalt het een nipte meerderheid van negentien stemmen en gaat het zwembad dicht. Uit de meest recente commissievergadering was twee weken geleden echter niet direct te merken dat het zo’n uitgemaakte zaak is. Daar sprak van de coalitiepartijen met name D66 zich uit voor het behoud van Vitaloo.

De overige drie partijen waren minder uitgesproken. Met name het CDA -de grootste partij in de gemeente- hield die avond de kaarten tegen de borst. ,We moatte breed sjen nei alle foarsjennings”, zei Pieter Greidanus destijds.,,Kinne we it ferantwurdzje nei de oare stêden en doarpen as dit bad bliuwt.”

De FNP en PvdA dienen gezamenlijk een amendement in om te kijken naar het plan dat Optisport samen met de Stichting Ons Zwembad heeft ingediend. Zij zien kansen.

‘PvdA en FNP zijn tegen sluiting en steunen het reddingsplan van de stichting Ons Zwembad’, zo valt te lezen in een gezamenlijk persbericht.

Yme Gietema.